Gardasjön

Även sommaren 2014 tänkte vi försöka komma iväg på en resa med buss. Vi hade fått ”blodad tand” efter att tidigare varit på bussresa både till sydengland, till Slovenien och Kroatien samt till Jersey, Bretagne och Paris. Den resa vi nu fastnade för gick till Gardasjön i Italien.

En bussresa till ett mål där vi var stationerade på en ort för att utifrån denna ”bas” göra utflykter. Det skulle då inte bli lika mycket resande och inte lika tidiga uppstigningar som den förra resan. Det lät perfekt!

Mot Gardasjön

Lördagen den 19 juli bar det iväg från bussterminalen i Malmö. Vi passerade Öresundsbron och åkte genom Danmark ned till Gedser varifrån färjan tog oss till Rostock. Vidare genom Tyskland för att på kvällen landa på Maxx Hotel i Jena. En tur på ca 65 mil.

Jena, en stad med ca 100 000 invånare, som tillhörde det gamla DDR. Här ligger bl a Carl Zeiss – fabrikerna där bl a kameror och kikare av hög kvalitet tillverkas.

Gardasjön
Gardasjön

Den roligaste bilden denna dag föreställde en Esso-skylt som påminde mig om 60-talet då jag och min bror och våra föräldrar bilade runt i Europa och då far var tvungen att titt som tätt köra in till den ena bensinmacken efter den andra för att vi skulle kunna komma över klistermärken till våra cyklar. Det var märken som Caltex, Koppartrans, BP, Mobil, Fina, Texaco, Gulf och Esso.

Gardasjön

Nästa dag är det meningen att vi skall nå destinationen, Grand Hotel Riva i Riva del Garda.

Skönt att slippa köra själv och att leta efter vettiga matställen. Bara att åka med, koppla av, vila, lösa korsord, lyssna på musik, läsa, sova och sitta och prata.

Söndagslunchen intogs här på Landgasthof Auerschmide i Irschenberg ca 4 mil från Österrikiska gränsen.

Gardasjön

Vi åker vidare söderut och genom bussfönstret försökte man fotografera vackra vyer som svepte förbi. Ofta var det stolpar, träd, buskvegetation och annat i vägen, men ibland lyckades man få en och annan bild som man blev nöjd med.

Gardasjön
Klicka för större bild
Gardasjön

Söndag förmiddag var vädret inte så kul. Det enda vi såg var …

Gardasjön
Gardasjön
      ...regntunga skyar ..

Hålet som förbryllar

Lite frusna och blöta var vi när vi kom tillbaka till hotellet på eftermiddagen. Såg då något på rummet som jag inte hade lagt märke till tidigare. Utanför dörren till vår toalett satt strömbrytaren för belysningen till toaletten. Inget konstigt med det, men till vänster därom såg det ut så här

Gardasjön

Ett hål i dörren! Att vi inte såg det direkt! Klart att man böjer sig ned och kikar i hålet, även om det inte var någon överraskande syn man möttes av

Gardasjön

Det var väl vad man hade kunnat förvänta sig, men vad har hålet där att göra? I värsta fall skulle det ju kunna se ut så här

Gardasjön
Ville egentligen inte vara med på bild

Tänk vad man får vara med om när man är ute och reser i främmande land. Undrar om det handlar om en kulturkrock?

Placeringsproblem

Sen var det här med middagen. Det är alltid lika spännande att se vad ett nytt land och ett nytt hotell har att erbjuda. Vi kommer ner till middagen i utsatt tid, men de flesta av våra medresenärer tycks redan ha varit där en liten stund och tagit plats vid något av de bord, som vårt resesällskap har reserverat för sig.

Var skall vi sätta oss? Vi behöver inte fundera så länge på det, för det dyker upp en hovmästare, som anvisar oss en plats vid ett mindre runt bord där det redan sitter ett äldre par. Det visar sig vara ett norskt par som vi får som bordsgrannar. Det är lite svårt att höra och förstå norskan allteftersom ljudvolymen stiger vid borden, men middagen är god och stämningen trevlig.

Återkommer med några rader om kommande middagar.

Riva del Garda i mörker

Efter middagen beger vi oss ut på stan i kvällsmörkret. Det har alltså börjat skymma på men det är uppehållsväder. Kanske kan jag få något fint kort på hotellet där vi bor. Lite mörkt blev det, men det var mörkt ute också.

Gardasjön

Ytterligare några kort blev tagna under vår kvällspromenad.

Gardasjön
Gardasjön
Gardasjön

På tisdagen skulle vi på utflykt. Till Verona närmare bestämt. En liten titt på kartan för att uppdatera oss om var vi är och vart vi skall.

KML-LogoFullscreen-LogoGeoJSON-LogoGeoRSS-Logo
Riva del Garda - Verona

laddar karta - vänligen vänta...

Riva del Garda - Verona: 45.660127, 10.901184

Verona med svensk flagga?

Verona, mest berömd för att vara skådeplatsen för Shakespeares pjäs Romeo och Julia, men staden är också berömd för sin vackra och välbevarade romerska amfiteater.

Vi fick några timmar att spendera på egen hand i staden. Bland det första vi stötte på var detta hus med flaggor utanför.

Gardasjön

Vad trevligt tänkte vi. Till vänster har vi europaflaggan, sedan den italienska flaggan och så den svenska flaggan. Den till höger vet jag inte vad det var för flagga. Undrar vad som pågår här? En svensk delegation på plats? Kanske någon svensk minister på besök? Ja, det funderade vi på när vi gick vidare.

Efter en stund ser vi på håll ytterligare ett exempel på den svenska flaggan, men när vi kommer närmare ser vi litet tydligare vad det är

Gardasjön

Det ser ut som om det är kommunen Veronas eget vapen. Fram med mobilen och Wikipedia ..

Gardasjön

Ingen svensk delegation eller minister, men det här var nästan roligare.

Romeo och Julia

Nu skall vi titta på en balkong. Ni vet den där balkongen där Julia förkunnade sin kärlek till Romeo. Balkongen är en bluff. Den murades  upp på 1930-talet. Shakespeare skrev pjäsen i slutet av 1500-talet. Men titta på balkongen skall vi göra ändå. Det är väl så man fungerar som turist? Du behöver ju inte åka dit för att titta på den. Du kan se den här ..

Gardasjön

Här har alltså dikten blivit verklighet och hit vallfärdar hundratusentals turister varje år. Det går att göra pengar på allt. Om man sedan hade varit olyckligt kär så hade det varit ok att få beröra Julias högra bröst. Det skulle visst ha hjälpt. Jag fick nöja mig med ett fotografi.

Gardasjön

Vi strosar vidare och hittar ännu en staty.

Mer historia

Gardasjön

Vem kan denne eftertänksamme man vara? När vi kommit tillräckligt nära ser vi att det står Dante ingraverat i stenen. Dante? Javisst ja, det var ju Divina Commedia – Den gudomliga komedin som han förknippas med. Dante 1265-1321.

Vad innehåller då detta epos. Jo, det bestå av 100 sånger uppdelade i tre delar: Inferno, Purgatorio och Paradiso. På svenska Helvetet, Skärselden och Paradiset.

Inspirerad av detta epos skrev Tage Danielsson boken ”Mannen som slutade röka” som han 1972 gjorde film av och som består av tre akter, Inferno, Purgatorio och Paradiso. Gösta Ekman fick en Guldbagge för bästa manliga huvudroll för sin roll som Dante.

Ovanstående har jag tagit reda på efter att vi kommit hem.

Amfiteatern och Carmen

Nu måste vi besöka arenan. En knapp km senare är vi framme. Vi tar oss alltså från Piazza dei Signori till Verona Arena.

Gardasjön

Mäktigt!

Gardasjön
Gardasjön

Arenan är en s k amfiteater, dvs en teater som går ”runt om”. Den öppnades 30 e.Kr. En amfiteater var oftast avsedd för gladiatorspel och djurstrider.  Från början kunde den ta runt 30 000 åskådare, idag är antalet platser ca 15 000. En halv miljon människor bevistar här föreställningar varje år. I Hammarby sjöstad ligger en amfiteater som är gjord i trä, men den var nog inte avsedd för gladiatorspel.

Det närmaste en föreställning vi var blev den här bilden

Gardasjön

Så här kan 20 sekunder ur Carmen på Verona Arena se ut och låta

Tillbaka till Riva del Garda på eftermiddagen. Vi tar en promenad och får en del vackra bilder med oss hem

Gardasjön

Besvikelsen

Middagsdags igen och vi har fått lära oss hur det fungerar i Italien. De platser vi blev anvisade redan vid middagen första kvällen måste vi behålla resten av veckan. Ingen möjlighet att vid middagen lära känna andra i resesällskapet. En riktig besvikelse faktiskt.

Våra bordsgrannar åt lite av själva huvudrätten men avstod desserten och lämnade tidigt vårt bord. Vi satt alltså ensamma vid bordet en stor del av middagen resten av veckan. Likaså gjorde även ett annat yngre par det. De fick redan första kvällen plats vi ett bord för åtta personer. Där satt de ensamma resten av veckan! Vi fick inte flytta dit. Detta skall man ha i åtanke då man reser till Italien på det sätt vi gjorde.

Sommaren 2016 tog vi en bussresa med Rolfs Flyg och Buss till San Remo. För att försäkra oss om hur middagarna och bordsplaceringen fungerade här så ringde jag till bolaget och frågade. Fick veta att det inte fungerade som jag beskrivit ovan och det var ju skönt att höra. Men tyvärr visade det sig att det fungerade på precis samma sätt. Nu har vi gjort den läxan.

Italien ett oljeland?

Vi är framme vid onsdagen den 23 juli och idag skall vi lära känna oljelandet Italien. Ja, det gäller olivolja. En utflykt till ett olivoljemuséum står på programmet. Vi kommer under dagen också besöka en marknad i den charmiga stadskärnan i Lazise och dagen avrundas med ett besök hos en vinodlare som skall bjuda oss på Bardolinovin.

Gardasjön
Gardasjön
Gardasjön

Kan de’ va’ nå’t. Att besöka ett olivoljemuséum? Jo, faktiskt. Som total novis på området kunde det ju bara bli positiva upplevelser. Och det blev det!

Aldrig hade jag väl trott att jag med behållning skulle stå med en liten plastmugg och smaka på ren olivolja. Men det smakade ju riktigt bra. Insåg att det finns olivolja och sen finns det Olivolja.

Köpte med oss några flaskor, som inte var helt billiga, men i den totala konkursen så spelar det ju inte så stor roll.

Gardasjön

Olja i Sverige

En sak är klar – man skall inte använda den här olivoljan vid matlagning utan den skall användas på salladen. Salladen blir fantastiskt mycket godare då. När flaskorna tagit slut ovan letade vi efter lika fin olivolja i butikerna i Skövde, men det var skralt med det utbudet.

Först när vi kom till Stockholm fann vi vad vi sökte. En jättemysig liten butik på Erstagatan 17 på Söder. Klicka på loggan så hamnar du på deras fina hemsida.

Gardasjön

På vägen hem besöker vi en mindre vingård i Bardolino, som ligger vid Gardasjöns östra strand. Här görs Bardolinoviner, som är ett rött vin som i huvudsak använder samma druvor som Valpolicella-vinerna. Ända är de två vinerna helt olika.

Till Valpolicella-vinerna hör bl a Amarone och Ripasso. Vill du läsa litet mer om dessa viner så föreslår jag The WineCompany.

För att uppdatera oss var vi är så får du först en karta över Italien med distriktet Verona utritat i rött. Det är i detta distrikt som både Bardolino och Valpolicella ligger. Sedan en mer detaljerad karta som visar de två distriktens utbredning.

Gardasjön
Gardasjön

Bardolino direkt öster om Gardasjön och Valpolicella öster därom. Verona ser man söder om det rosa fältet.

Sirmione

Ännu en utflykt längs Gardasjön och dess östra strand. Nu dock både med buss och med båt. Vi hamnar så småningom vid Gardasjöns sydligaste ände. Där ligger den mycket pittoreska lilla staden Sirmione med dryga 6000 invånare.

Gardasjön
Bougainvillea
Gardasjön
Scaligerborgen från 1200-talet

Gardasjön
En glass sitter aldrig fel
Gardasjön
Och souvenirbutiker finns det överallt

Tillbaka till Riva del Garda på eftermiddagen för att vid åttatiden på kvällen bege oss ut på ännu en utflykt, denna gång till Malcesine. Denna lilla förtjusande ort ligger också på Gardasjöns östra strand inte mer än ca 1,5 mil bort.

Denna fina vy har jag inte fångat själv, men den visar på hur pittoreskt det är här.

Gardasjön

Däremot fick jag ett vackert kort ut genom bussfönstret på vägen dit.

Gardasjön

Sedan landade vi på en liten servering och vad hittade vi väl där ..

Gardasjön
Gardasjön
img_3716_730x444

Så några avslutande bilder bl a från Cascata di Varone med vattenfall och läckra grottformationer och en bild från Tannosjön.

Gardasjön
Gardasjön
Gardasjön
img_1516_396x484
… och så var det ju resan hem …

Till Portugalresan