Bilder i Huge-IT Gallery

Det finns flera olika sätt att visa bilder i Huge-IT Gallery som är ett s k plugin (tillägg) till WordPress. Ett av sätten kallas för ”Gallery/Content-Popup”. Där visas bilderna vid sidan av varandra. Man väljer i grundinställningarna om man skall visa två bilder per rad, tre bilder, fyra bilder o.s.v. Man får göra grundinställningen och sedan är det den som gäller på hela hemsidan. Förval är 2 bilder. Till varje bild kan man foga en text som hamnar under bilden. Klickar man på bilden förstoras den och mer text visas till bilden, om man skrivit in det. Synd att man inte kan variera antal bilder man vill skall visas på varje rad.

Skärmavbild 2015-11-30 kl. 13.01.20

Så här kan det alltså se ut om man väljer tre i rad. Dock inte så suddigt. Klickar man på t ex den första väskan så blir det som bilden nedan visar. Väskan blir uppförstorad och till höger om den kan man läsa en noggrannare beskrivning av bilden.

Skärmavbild 2015-11-30 kl. 13.12.40

Vi har bestämt att välja alternativet tre bilder. Då skall grundinställningen i ”General Options” för bilden (elementet) vara ”width: 177 px”. Som höjd (height) har vi valt 160 px.

Förhållande bredd/höjd blir då således 177/160 vilket är ungefär 1,11. Bilder som alltså skall visas i vyn ”Gallery/Content-Popup” skall alltså beskäras så att width/height blir ca 1,11. Om man inte gör det så visas bilden med felaktiga proportioner.

När beskärningen är klar bör bilden göras mindre ”tung”, dvs filstorleken på bilden måste göras mindre. Olämpligt att lägga upp en bild på t ex 1,3 MB. Då får man en hemsida som laddar ned långsamt, speciell för dem som sitter med långsamma uppkopplingar. Hur gör man då bilden mindre utrymmeskrävande? Jo, genom att minska antalet pixlar som bygger upp bilden. Pixlarna kommer då, av naturliga skäl, att bli större för att kunna täcka samma yta. Det man tappar då är skärpan. För stora pixlar ger ett för ”kantigt” intryck av bilden. Jämför detta med att bygga upp en större figur med vanliga legobitar. Bygg samma figur med den större varianten Duplo-bitar så blir skapelsen både ful och kantig, men det går åt färre bitar. (Duplo-bitarna är dubbelt så stora som vanliga legobitar, på både bredd och höjd och djup, dvs det går åt 8 ggr så många små legobitar mot Duplo-bitar för att bygga upp samma figur).

Jag använder mig av det lilla programmet FilePane. Där kan jag direkt se hur min bild ser ut innan jag gjort någon förändring. I ex ovan (1,3 MB) kan jag i FilePane se att bilden på bredden har 2393 pixlar och på höjden 2202 pixlar. Genom att minska antalet pixlar till hälften på bredden, dvs till 1196, så ändras automatiskt (om man har rutan ’proportionellt’ förkryssad) höjden till 1101 pixlar. Hälften på bredden och hälften på höjden ger en fil som bara är 1/4 så stor som innan. Det innebär en fil som blir ca 1,3 MB /4 = 325 kB. Helt ok. Nu är det dags att lägga upp denna bild i Mediabiblioteket.

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *