Menyhantering i WP

I höstas (2015) då jag började med denna hemsida, slet jag mitt hår för att förstå mig på menyhanteringen i WP. Fick så småningom till en huvudmeny med ett antal undermenyer.
Under våren och sommaren 2016 gjorde jag ett längre uppehåll i arbetet med sidan och nu i september skulle jag köra igång igen. Men hur var det nu med menyhanteringen?
Den kunskapen var som bortblåst. Naturligtvis lyckades jag komma på hur man gjorde, men det irriterar mig att det inte skall vara mer intuitivt än vad det är. Därför skriver jag den här mycket korta handledningen.
I första hand för mig själv. Men om någon annan kan ha nytta av den så bjuder jag gärna på det.

Som du ser så har jag skapat en huvudmeny som består av ”Att sy”, ”Släktforskning”, ”Våra resor”, ”Egen WP-hjälp”, ”Testsidor” och ”Vädret i Skövde”. Denna huvudmeny kan man naturligtvis justera i efterhand. Ändra namnen på de olika rubrikerna, ta bort eller lägga till andra.

gubbenogummanrubrik

Hur skapade jag då denna huvudmeny?

Jo, jag går först in under ”Sidor” – ”Skapa ny”. Där skall jag nu skapa sidan (rubriken, menyn) ”Att sy”.

skapanysidaattsy

 Därefter klickar jag på ”Publicera”.
Sedan gör jag om proceduren med de andra sidorna/rubrikerna/menyerna jag vill ha. Obs: varje gång man gjort något på en sida så skall detta sparas genom att t ex klicka på ”Uppdatera” eller ”Publicera”.

Därefter går jag till ”Utseende” – ”Menyer”.

utseendemenyer

Där kommer du nu att under ”Sidor” finna just de sidor/rubriker/menyer du skapat. Bocka för allihop. Skriv i fältet ”Namn för meny”: Huvudmeny

Klicka därefter i rutan ”Lägg till i menyn”. Nu kommer de sidor/rubriker/menyer som du bockade för att hamna under rubriken ”Menystruktur” till höger.

Nu skall du skapa undermenyer till dessa sidor/rubriker/menyer så att det kanske kan se ut som i min huvudmeny nedan.

vararesormeny1

Nu vill jag lägga till en sida/rubrik/meny under ”Våra resor”. Jag går in och väljer ”Sidor” – ”Ny sida” och skriver ”Italienska rivieran – San Remo, Nice och Monaco”.

sidoritalienskarivieran

Klickar på ”Publicera”.

Går till ”Utseende” – ”Menyer”.Där ser det ut så här:

utseendesidorsenaste

”Italienska rivieran – San Remo, Nice och Monaco” finns nu med som en sida bland de andra du skapade tidigare.

sidorsenaste

Bocka för denna

Klicka på ”Lägg till i meny”. Då kommer du att längst ned under ”Menystruktur” att finna en ruta ”Italienska rivieran – San Remo, Nice och Monaco”.

menystruktur1

Nu drar jag den uppåt så att den hamnar där jag vill ha den – under huvudrubriken ”Våra resor”. Jag lägger den längst ned.

menystruktur2

Som du ser på bilden ovan så ligger våra resmål något förskjutna åt höger i förhållande till deras huvudrubrik ”Våra resor”. Det justerar man själv genom att dra rutan något åt höger (ca 1/2 cm). Pröva dig fram så ser du vilka placeringsalternativ denna ruta har. I exemplet nedan så kommer ”Italienska rivieran – San Remo, Nice och Monaco” att bli en underrubrik till ”Sydengland” vilket ju inte var meningen. Man tar alltså bara tag i rutan och drar den försiktigt åt vänster och släpper taget då man hamnat på rätt plats.

menystruktur3

 När du är klar med det som skall göras – gå längst ned till höger och klicka på ”Spara meny”.

Går jag nu tillbaka till min hemsida och kontrollerar vad som står under ”Våra resor” så ser det ut så här:

vararesormeny2

Hoppas någon kan ha nytta av denna handledning, förutom jag själv. 🙂

Efter det att jag skrivit ovanstående dök det upp fler frågor hos mig angående det här med menyer.

Jag beskriver detta i nästa avsnitt: Anpassad meny

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *