Att formatera ett USB-minne

Att formatera ett USB-minne samt lagra stora filer på detta

(detta har egentligen inte med WP att göra, men jag lägger det ändå här. Kanske kan vara någon till hjälp).

 Anledningen till att jag skrivit detta är följande:

Köpte, på extrapris, ett antal USB-minnen på MediaMarkt i dec 2017. Skulle spara några filmer jag gjort om barnbarnen och ge bort dessa filmer i julklapp. USB-minnena var av märket SanDisk Cruzer Blade, 16 GB.

USB-minne

Den ena filmen låg på ca 3,5 GB så det fanns alltså gott om utrymme på USB-stickan.

När jag drog över filen till stickan fick jag dock ett meddelande om att filen var för stor och att således inte minnet räckte till!

Efter ytterligare några försök så började jag att fundera på hur filstorleken kunde göras mindre. Kunde jag konvertera mp4-filen till annat format som tog mindre plats? Och vilket program skulle jag då använda?

Testade en demoversion av Wondershare Video Converter, men den konverterar bara 1/3 av filen (i demoversion). Sökte efter andra alternativ på nätet och hittade en sida där man via nätet kunde konvertera sin fil. Det visade sig dock att det var begränsat till 100 MB för att vara gratis.

Slutligen hittade jag programmet Prism (till min Mac). Det fungerade. Konverterade min filmfil till avi.-format. Den fick storleken 2,3 GB, men nej – den fick inte heller plats.

Vad göra? Gå ut på nätet och söka efter lösningen. Hittade då direkt förklaringen. USB-stickan var förformaterad i FAT32-format. Detta innebär att enskilda filer inte kan vara större än 4 GB (enligt min erfarenhet alltså inte ens 2,3 GB). Ett sådant USB-minne kräver alltså att enskilda filer skall vara mindre än 4 GB (2,3 GB). 16 GB är sedan gränsen för vad den kan lagra totalt.

Läste vidare och insåg att jag fick formatera om USB-minnet till formatet exFAT. Detta är ett senare format (ca 10 år gammalt). Efter detta fungerade det!

Båda dessa format, FAT32 och exFAT, fungerar på både PC och Mac. Andra format är t ex NTFS (bara PC (Windows)) och HFS+ (endast Mac).

Skall man formatera om sin sticka till exFAT så kan man göra det både på en PC eller en Mac, men det bästa är att göra det på en PC (läs artiklarna nedan).

Läs alltså mer om att formatera ett USB-minne på de utmärkta sidorna:

Ur Enkelteknik – Vad är skillnaden mellan FAT32, exFAT, NTFS och HFS+

och

Ur Enkelteknik – Formatera en extern hårddisk eller ett USB-minne i formatet exFAT för att använda dem både på Mac OS X och med Windows