Att arbeta med tillägget ”Maps Marker Pro”

Som jag tidigare på något ställe har skrivit så skriver jag de här instruktionerna för mitt eget kom-ihåg. Ibland kan det gå ganska lång tid mellan mitt arbete här på hemsidan och min erfarenhet säger mig att mycket av vad jag trodde jag skulle komma ihåg – det har jag glömt då jag skall sätta igång igen. Det fungerar ungefär som de där lösenorden man trodde man skulle komma ihåg – efter semestern har en del försvunnit.

Dessutom är det ju inte helt fel att skriva en instruktion så tydlig att man själv senare kan förstå den. När man skriver en instruktion så får man ju också upprepa alla steg ytterligare en gång och bara det gör att förståelsen för vad man gör ökar. Om sedan någon annan, som söker svar på någon fråga kan ha nytta av det jag gjort är ju bara roligt.

Eftersom jag började med att skriva lite om våra resor som vi gjort, så funderade jag på vilka funktioner sådana reseskildringar kan ha. Till att börja med blev det bara text med bilder. Sedan lyckades jag visa bilderna med hjälp av olika gallerier. Lite rörliga bilder, både sådana som jag tagit för egen hand med mobilen men också några klipp från YouTube, kom därefter.

Kartor som jag har på de första resorna är från Google Maps. Helt enkelt bilder på kartor från Google Maps. Alla har ju dock sett och använt mer interaktiva kartor på nätet i olika sammanhang. Det är just detta som den här handledningen skall handla om.

Det kommer att bli en relativt lång beskrivning, men jag tror det är nödvändigt med en utförlig beskrivning. Själv har jag suttit i åtskilliga timmar för att förstå mig på grunderna i denna app.

Vad vill jag kunna gör med min karta? Jo, bland annat detta:

  1. Jag vill se en rutt, t ex en sträck från A till B utritad eller en rundtur.
  2. Jag vill med markörer kunna märka ut valda platser längs med rutten och på kartan
  3. Jag vill genom en sådan markör kunna få mer information om platsen t ex i form av text och/eller bild.
  4. Jag vill att en besökare skall kunna zooma in/ut i kartan

Har konstaterat att inget kart-tillägg egentligen går att använda om man inte betalar för Pro-versionen. I det tillägg jag fastnat för, Maps Marker Pro, har man möjlighet att pröva Pro-versionen gratis i 30 dagar.

Att bara skapa en karta, utan vägar inritade och markörer utsatta, går utmärkt att göra direkt i Google Maps. Då behöver man inget speciellt kart-tillägg. Jag lämnar dock beskrivningen för hur man gör detta därhän.

Tyvärr har jag inte hittat någon funktion i Maps Marker Pro (i forts: MMP) som tillåter mig att direkt i MMP rita ut en vägsträcka eller en rundtur. Återkommer längre fram till detta. Vi får ta en sak i taget.

Då får vi lösa det på ett annat sätt. Jag går till Google Maps, som jag vet har den funktionen. Är du osäker på hur man ritar ut en vägsträcka i Google Maps så finns det en bra sida här att lära sig från

När jag skapat en karta med en vägsträcka utritad vill jag att denna karta skall utgöra underlaget för det andra (punkterna 2 och 3 ovan) jag tänker göra på kartan. Jag måste alltså flytta denna kartbild till MMP. Hur gör man det?

skara-varnhem-skara_400x288

Jo, man kopierar URL:en för den karta man har skapat.

För kartan ovan blev URL:en:

https://www.google.se/maps/dir/Skara/Varnhem/58.3047714,13.6057467/58.2496696,13.5115854/58.3753503,13.4133251/58.3849798,13.4390253/@58.3625545,13.3360834,10.62z/data=!4m18!4m17!1m5!1m1!1s0x465ad84d880d37b1:0x356f3de9695e6a1c!2m2!1d13.4393282!2d58.3860128!1m5!1m1!1s0x465ae27fe88a7755:0x4d8c2e459ed494a0!2m2!1d13.6489697!2d58.3863472!1m0!1m0!1m0!1m0!3e0?hl=sv

Sedan går man hit

Då ser det ut så här

ska%cc%88rmavbild-2016-10-25-kl-17-15-21_450x329

Om den väg du markerat på kartan är från A till B klicka i ”Track Points”. Om det är en rundtur som i exemplet ovan bocka i ”Route Points”.

Klistra in URL:en i det vita fältet och klicka på ”LET’S GO”. Då bildas en fil, en s k -GPX-fil som laddas ned direkt till din dator. Dra ut den på skrivbordet. Den kommer vi att behöva lite längre fram.

gpx-fil

Nu har vi skapat kartan i Google Maps och dess GPX-fil ligger nu på  skrivbordet.

Nu skall vi titta närmare på Maps Marker Pro. Skapa därför gärna en ny sida som du kan testa lite olika kartor på.

——————————————————————————-

Anledningen till den streckade linjen ovan är att vi nu, för att det här med kartor och platsangivelser skall fungera, måste göra en sak innan vi kan gå vidare. Vi måste skaffa oss en s k API-nyckel och skriva in den i en speciell ruta under ”Maps Marker Pro” – ”Inställningar”. Det är Google som kräver detta. En sådan nyckel är gratis att hämta och det gör man på denna adress

google-maps-api

Klicka på ”More” under ”Google Maps API” och du får upp det som du ser här ovan. Detta är olika API-nycklar för olika ändamål. Jag följde från början en sida vars adress du ser här nedanför, men jag fick det inte att fungera. I den handledningen står det att man skall välja ”Google Maps Java Script API”. Jag tog därefter och testade med den nyckln jag fick då jag valde ”Google Maps Roads API” och det fungerade. Så läs igenom beskrivningen på sidan du får här med det undantaget att du gör som jag gjorde.

Längst upp i menyn står det ”Maps Marker Pro”. Om du tittar på dess meny så ser du bl a ”Lista alla markörer” och ”Lägg till ny markör”.

Gå in under ”Panel”. Välj ”Lägg till ny markör”.

mmp-lagg-till-markor

Då får du upp fönstret ovan. Som du ser så visas Österrikes huvudstad Wien i centrum. Det är förinställt så. Vet inte om det går att ändra på. Markören vid namnet Wien går inte heller att ta bort. Denna markör hamnar alltid i centrum av kartan då man klickar på ”Hem-knappen” (bild av ett hus) som dock inte syns på denna bild. Återkommer till det.

Nu fyller vi i namnet på markören. Jag väljer    Skara-Varnhem-Skara

Därefter anger vi en plats. Jag skriver Skara. Det dyker upp alternativ att välja mellan. Jag väljer Skara, Sweden.

Därefter går jag till ”Publicera” (längst ned).

Nu kan vi ovanför namnet på markören se att det står:  mapsmarker marker=”17″ Runt detta står hakparenteser/klamrar som också skall vara med.

Det kommer naturligtvis att stå ”1” i stället för ”17” om det är vår första markör vi gör. Samtidigt flyttar sig kartan och markören från Wien, Österrike till Skara, Sweden.

Nu skall vi föra in den utritade rundturen som vi tidigare skapat i Google Maps och som vi skapade en s k GPX-fil av. Sätt markören i rutan ”URL till GPX-spår”, klicka på ”lägg till” därunder. Mediabibliotekets fönster öppnar sig. Dra nu filen du tidgare lagt på skrivbordet till fönstret så laddas den upp. När det är klart klickar du i ”Infoga GPX-fil” nere till höger. Nu läggs den utritade rundturen in. Klicka ”Publicera”.

Gå till ”Visa sida”. Testa nu din karta på så sätt att du flyttar den i sidled en bit. Då dyker ”Hemsymbolen” upp till vänster (ett hus). Klicka på denna och kartan centreras så att Skara, där vi placerat markören, hamnar i mitten av kartfönstret.