Hantera filmklipp från mobil

Något om hur jag hanterar filmklipp, t ex sådana som jag har tagit med mobilen. Om jag vill ta bort en del av filmklippet exempelvis i början eller slutet så har jag använt mig av programmet MPEG Streamclip.

Starta programmet och dra filmklippet till det öppna fönstret (som har en kvadrat med fem blå prickar i sig). Formatet på de klipp som mobilen tar är .m4v. Filmen laddas upp . Längst ned finns en tidsaxel. Klicka på den lilla pilen så rullar filmen igång. Säg att du vill kapa de sista tre sekunderna av filmen.

När du har tittat på filmen så stannar reglaget längst bort till höger och du kan se filmens längd i sekunder längre ned. Säg att filmen är 39 sekunder. Då skall du alltså kapa bort intervallet 36-39 sek. gör då så här:

  1. Håll ned shifttangenten och dra reglaget åt vänster till dess att du landar på 36 sekunder. Tidsaxeln för de tre sekunderna blir då något mörkt gråmarkerad.
  2. Ställ markören på reglaget, håll ned ctrl-tangenten och tryck ned musen. Då visas en meny där du väljer ’Cut’. Nu är de tre sekunderna av filmen borttagna.
  3. Gå upp till menyn ’File’ och välj ’Save as’. Det som händer när du sparat filmklippet är att den blivit en mp4-fil.
  4. Du kan i se i filens inforuta (kommando/I ) att den senare filen är tre sekunder kortare och något mindre i MB räknat.
  5. För att konvertera denna fil (för t ex iPhone 5) använder jag programmet Any Video Converter Ultimate. Detta program går att använda på filmklipp som är kortare än 3 minuter utan att behöva köpa programmet. Passar bra för korta filmklipp med mobilen.
  6. Dra filmen till fönstret på programmet (precis som vi gjorde i MPEG Streamclip). Filmen laddas upp.
  7. Klicka på mobilsymbolen och välj under ’Profile’ det alternativ som passar bäst, t ex ’Apple iPhone 5’. Klicka på OK.
  8. I ett fall konverterade jag en fil på 34,4 MB. Den blev då 5,4 MB stor. En minskning med 83%.
  9. I menyn till vänster kan man välja ’My files’ och t ex ’Apple device’. Här ligger nu den konverterade filen. Du kan klicka på den för att titta på den och se hur den ser ut. Klicka på förstoringsglaset till höger så får du upp filen i ett nytt fönster. Du kan dra ut den på skrivbordet. Det lägger sig en kopia på skrivbordet. Försvinner inte ifrån Any Video Converters bibliotek.

Tillbaka till START-sidan

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *