Jordnötterna (1)

Att jag skriver ”Jordnötterna (1)” beror på att jag har två olika minnen värda att berätta, som handlar om just jordnötter. Den ena händelsen utspelade sig i Skövde och den andra i Amsterdam. Jag börjar med den i Skövde.

Jag har alltid gillat jordnötter. Står det en skål med jordnötter på ett bord, så dras jag ofelbart dit. Tar några stycken, stoppar dem i munnen och går iväg en bit från bordet för att inte lockas att ta för många. Efter ett ögonblick står jag där vid skålen igen. Slår aldrig fel. Så till själva berättelsen.

Efter att ha ätit lunch på skolan där jag arbetade tog jag en liten promenad. Inte för att jag kände att det skulle vara bra att komma ut i ”friska luften” eller för att få ”sträcka på benen” utan för att kunna köpa en påse jordnötter. Siktet var alltså inställt på kiosken några hundra meter bort. Det var en sådan där kiosk som man inte gick in i utan man stod utanför och blev expedierad av den som stod där innanför.

Jag brukade alltid köpa en påse av en viss storlek och av ett visst slag, så jag behövde inte fundera på vad jag skulle ha. Väl framme vid kiosken sa jag ”Jag skulle vilja ha lite jordnötter”. Fick då som svar ”Jaha, och vad vill du ha?”  I stället för att säga det jag visste att jag ville ha så sa jag: ”Och vad har ni?”

Flickan som expedierade mig vände sig då om och tog ned ett par påsar från hyllan bakom sig och visade mig. Det var olika fabrikat och olika storlekar. Nu blev det svårt!

”Jaha, och så har vi de här” sa hon och vände sig om och greppade en plåtburk som stod på hyllan bredvid jordnötspåsarna. Jag hade aldrig sett en sådan förpackning för jordnötter tidigare. Tittade inte så noga på burken hon hade i sin näve utan det blev bara tyst.

Hon avbröt tystnaden och sa: ”De är blandade”. Jag begrep ingenting utan svarade direkt: ”Vadå, blandade?”

Hon lite tvekande: ”De är blandade med VARANDRA”.

(Jag hade aldrig sett olika typer av nötter tillsammans förut, därav min fråga).

Till ”Jordnötterna (2)”