En osannolik historia

 

Vill du lyssna tryck här.

Jag kallar den här sidan för ”En osannolik historia” eftersom jag tycker att det jag skall berätta är just det.

Lotta började med släktforskning ett bra tag före mig. Hon har av denna anledning kommit betydligt längre än vad jag gjort samtidigt som hon är betydligt flitigare med sin släktforskning än vad jag är med min.

Lottas pappa kom från Norrland och hennes mamma kom från mellanssverige. Min mamma, Hjördis, kom från Småland och pappa Einar från Smedstorp, Grums i Värmland.

Det var alltså helt naturligt att jag letade efter min ”Värmlandssläkt” bl a i husförhörslängder (HFL) från olika delar av Värmland.

Att Lotta i sina efterforskningar också hamnar i Värmland tyckte vi var lite lustigt.

En kväll när jag sitter vid datorn och letar nämner jag för Lotta att jag hamnat i Butorp. ”Det känner jag igen”, säger Lotta då och börjar plocka fram sina papper. Jo, mycket riktigt, hon har också varit i Butorp och letat.

Jag berättar om i vilken HFL jag letar. Det är HFL 1796 – 1802 jag är inne i. Lotta kollar sina anteckningar och upptäcker att även hon har varit inne just i denna husförhörslängd och på samma sida!

Den som är bonde på denna gård då, Måns Halfwardsson, är min farfars farmors morfar (ff fm mf). Hans hustru var Maria Jonsdotter. Dessa står längst upp på sidan tillsammans med tre av sina barn.

Längst ned på samma sida, dvs på samma gård, vid samma tidpunkt, vid samma husförhör finns Lottas morfars farmors mormor (mf fm mm) Annica Swensdotter och hennes dotter Anna med! Annica står här upptagen som fattighjon.

Vi har alltså släktingar dryga 200 år tillbaka i tiden som samtidigt levt på samma gård och samtidigt blivit utsatta för prästens husförhör!

Detta tycker vi är en osannolik historia.

Här nedan kan du se hur det ser ut i denna HFL. Lotta har med pilar markerat var hennes anförvanter står. Hon har skickat upp detta till sin bror i Stockholm som också håller på med släktforskning. Därför står det ”vår” (dvs Lottas och hennes brors) i pilen längs ned.

HFL 1796-1802, Butorp, Grums

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *