Att skapa en markör – första steget

Om du nu befinner dig (i redigeraläget) på den sida där du skall lägga din karta så ser du att det står ”Maps Marker Pro” både till vänster i menyn samt i menyn längst upp. Du kan välja vilken som helst.

Om vi tittar på de olika valen där, så skall vi koncentrera oss på fyra av dem:

”Lista alla markörer”, ”Lägg till ny markör”, ”Lista alla lager” och ”Lägg till nytt lager”.

Det handlar alltså om att behärska markörer och lager.

Vi börjar med att välja ”Lägg till ny markör”.

Då ser det ut så här

karta-wien_500x401

Utgångsläget är alltid Wien.

Nu skall vi skapa en karta med en markör på ett annat ställe på jorden. Det finns flera metoder. Antingen flyttar vi kartan dit vi skall (den metoden börjar jag med nedan) eller också skriver vi in namnet på den plats vi vill att markören skall peka på. Det skriver vi i rutan där det står ”Please enter a location …”. Då dyker det upp förslag på tänkbara platser och man väljer den plats man avser.

Om platsen där man vill ha markören inte har något speciell namn kan man ange platsens koordinater (latitud och longitud). Återkommer längre fram med det. Likaså återkommer jag till vad GPX-spår är.

Vi flyttar nu (drar i) kartan till det område vi är intresserade av. Jag tänkte i det här exemplet välja Prag, som ju inte syns på den karta vi ser. Genom att klicka på minustecknet uppe till vänster kan vi zooma ut så att vi ser en större del av Europa. När vi ser Prag flyttar vi markören så den pekar på Prag. Vi ser att kartan justerar sig på så sätt att markören hamnar i kartans centrum. Flytta gärna runt markören några gånger så ser du hur det verkar. Med markören på Prag kan vi sedan med plustecknet zooma in så att kartan täcker det område runt Prag som vi vill ha. Eventuella justeringar av markörens läge kan vi ju också göra då.

Vi måste också namnge markören. Vid ”Namn på markören” kan vi ju lite fantasifullt kalla markören för Prag.

Övriga möjliga inställningar hoppar vi över nu. Se dock till att rutan ”visa panel” inte är förkryssad. Den tittar vi på lite längre fram.

Längre ned på sidan finns knappen Publicera. Tryck på den. Då sparas det du gjort.

Det som nu händer förutom att du just sparat, är att markörens snabbkod syns ovanför markörens namn. Det kan stå    mapsmarker marker=”1″    (med hakparenteser/klamrar). Denna markör har ID1. Jag kan inte skriva ut hakparenteserna här för då kommer kartan att visas. Det är alltså denna snabbkod som skall klistras in på sidan där du vill ha kartan.

icon-car.pngKML-LogoFullscreen-LogoGeoJSON-LogoGeoRSS-Logo
Skapa en markör (Prag)

laddar karta - vänligen vänta...

Skapa en markör (Prag) 50.131143, 14.441528

Kopiera denna snabbkod och klistra in den på sidan där du vill ha kartan. Uppdatera sidan sen. Förhandsgranska ändringarna.

Flytta markören på kartan du nu har på din sida. Då dyker en symbol med ett ”Hus” upp, till vänster på kartan. Klicka på detta hus. Kartan centreras åter runt markören. En nödvändig funktion då man ”råkar komma fel” i sin kartnavigering (lätt hänt). Denna markör fungerar alltså både som markör, men också som hjälp då man vill ”hitta tillbaka”.

Uppe till höger på kartan finns en ruta där du kan välja olika kartor. Testa dem gärna.

Ett generellt råd: Klicka Publicera alternativt Uppdatera när du gjort en förändring som du är nöjd med.

ladda-om-sidan

Skulle inte kartan se ut som hoppades att den skulle göra då du kommer in på din sida kan det bero på att du måste uppdatera (ladda om) sidan först. Längs upp till vänster på sidan så ser det ut så här:  

Det är den runda pilen till vänster om ”Huset” du skall trycka på.

Nu går vi vidare till nästa sida: Att skapa ett lager