Inledning

Som jag tidigare på något ställe har skrivit så skriver jag de här instruktionerna för mitt eget kom-ihåg. Ibland kan det gå ganska lång tid mellan mitt arbete här på hemsidan och min erfarenhet säger mig att mycket av vad jag trodde jag skulle komma ihåg – det har jag glömt då jag skall sätta igång igen. Det fungerar ungefär som de där lösenorden man trodde man skulle komma ihåg – efter semestern har en del försvunnit.

Dessutom är det ju inte helt fel att skriva en instruktion så tydlig att man själv senare kan förstå den. När man skriver en instruktion så får man ju också upprepa alla steg ytterligare en gång och bara det gör att förståelsen för vad man gör ökar. Om sedan någon annan, som söker svar på någon fråga kan ha nytta av det jag gjort är ju bara roligt.

Eftersom jag började med att skriva lite om våra resor som vi gjort, så funderade jag på vilka funktioner sådana reseskildringar kan ha. Till att börja med blev det bara text med bilder. Sedan lyckades jag visa bilderna med hjälp av olika gallerier. Lite rörliga bilder, både sådana som jag tagit för egen hand med mobilen men också några klipp från YouTube, kom därefter.

Kartor som jag har på de första resorna är från Google Maps. Helt enkelt bilder på kartor från Google Maps. Alla har ju dock sett och använt mer interaktiva kartor på nätet i olika sammanhang. Det är just detta som den här handledningen skall handla om.

Det kommer att bli en relativt lång beskrivning, men jag tror det är nödvändigt med en utförlig beskrivning. Själv har jag suttit i åtskilliga timmar för att förstå mig på hur det här tillägget fungerar.

Vad vill jag kunna gör med min karta? Jo, bland annat detta:

  1. Jag vill se en rutt, t ex en sträck från A till B utritad eller en rundtur, som på kartan ovan
  2. Jag vill med markörer kunna märka ut valda platser längs med rutten och på kartan
  3. Jag vill genom en sådan markör kunna få mer information om platsen t ex i form av text och/eller bild.
  4. Jag vill att en besökare skall kunna zooma in/ut i kartan

Har konstaterat att inget kart-tillägg egentligen går att använda om man inte betalar för Pro-versionen. I det tillägg jag fastnat för, Maps Marker Pro, har man möjlighet att pröva Pro-versionen gratis i 30 dagar.

Att bara skapa en karta, utan vägar inritade och markörer utsatta, går utmärkt att göra direkt i Google Maps. Då behöver man inget speciellt kart-tillägg. Jag lämnar dock beskrivningen för hur man gör detta därhän.

Tyvärr har jag inte hittat någon funktion i Maps Marker Pro (i forts: MMP) som tillåter mig att direkt i MMP rita ut en vägsträcka eller en rundtur. Återkommer längre fram till detta. Vi får ta en sak i taget.

Att skapa en markör – första steget