Skapa markör nr 2

Nästa moment blir att skapa ännu en markör och tilldela den lager ”Tjeckien” – det enda lager vi hittills skapat.

ska%cc%88rmavbild-2016-11-02-kl-13-28-36

Förresten – en helt annan sak. Har du råkat ut för det här lilla fönstret någon gång? 

Som du förstått så betyder det att du glömt att uppdatera (spara) det du gjort. Klickar du på ”Lämna” så blir inget sparat, klickar du på ”Stanna kvar” så har du möjlighet att uppdatera innan du lämnar sidan.

Nu återgår vi till markör nr 2. Vi väljer naturligtvis ”Lägg till ny markör”.

Jag väljer att skapa en markör som pekar på Plzen som också ligger i Tjeckien, knappa 10 mil SV om Prag. När jag ev justerat markören något går jag till rutan vänster om kartan och väljer där som lager ”Tjeckien (ID 1)”.

Glömmer inte att uppdatera.

Går till min hemsida och kollar vad som hänt och ser då

KML-LogoFullscreen-LogoGeoJSON-LogoGeoRSS-Logo
Tjeckien

laddar karta - vänligen vänta...

Tjeckien: 49.816721, 15.468750

Några saker att lägga märke till här. Markörerna skymmer namnen på städerna. Det bör man naturligtvis justera, men det överlämnar jag till dig som läser det här att göra alldeles på egen hand.

Däremot skall vi titta på en funktion som vi ännu inte uppmärksammat. Klicka på minustecknet en gång – vi zoomar alltså ut ett steg. Det som då händer är att våra markörer kommer så nära varandra att programmet bestämmer sig för att i stället för två markörer uppstår en liten symbol med en 2:a i. Den säger oss alltså att runt denna 2:a finns två markörer som vi kan få se om vi zoomar in igen.

markorgruppering-pa-kartan
markorgruppering

Den inställning som gör att det blir så här hittar vi till vänster av kartan då vi skapar ett lager.     Om vi inte har denna förbockad  så kommer markörerna ”klumpa ihop sig” då man zoomar in, om det finns många markörer i området.

Nu skall vi titta på ytterligare några funktioner.