Tips – för Gutenberg

Att lägga in länkar

Denna testsida använder jag enbart för att testa olika lösningar på problem jag stött på vad gäller byggandet av hemsidan. Påtagligt aktuellt nu när WP 5.0 (Gutenberg) lanserats.

Hur gör man en länk? Jo markera ordet i texten, till exempel ordet ”länk”. Då uppenbarar sig länktecknet (kedjan) i verktygsraden ovan. Klicka på den, skriv in URL dit länken skall länka. Klicka sedan på symbolen till höger så verkställs din önskan.

En länk från en bild då. Vi testar. Jag klistrar in en bild här:

https://sv.wikipedia.org/wiki/Italien

Det som jag kunde göra var att gå längst ned i bilden och där det stod ”Skriv text här” klicka för att få upp ”länktecknet”. Sedan klistrade jag in en länkadress och då blev det den som står under bilden. Inte så snyggt. Måste finnas ett annat sätt. Varför kan man inte lägga en länk i själva bilden? Kollar med en ny bild.

Titta på Mandala-konst

Ett annat sätt (ovan) är att välja blocket ”Media och text”. Då kan man skriva en text till vänster alt höger om bilden och koppla en länk till denna text. Inte heller vad jag söker. Finns det något annat sätt? Jag lägger in en ny bild.

Nu kollar jag den högra delen av sidan, där det står Dokument resp Block längst upp. Om jag klickar på min bild så bildas tre blåa ”handtag” som jag kan dra i och ändra bildens storlek med. Samtidigt markeras, med en blå understrykning, ordet Block uppe till höger. Nästan längst ned i högerkolumnen står det ”Länkinställningar”. Kan det vara något? Vi testar. Jag väljer där ”Anpassad URL” och skriver in www-adressen till Aftonbladet (https://www.aftonbladet.se). Uppdaterar därefter sidan och går till ”Visa sida” och kollar vad som händer om jag klickar på bilden.

Det fungerar! Hurra! Då är denna fråga löst. Då tar vi nästa fråga.

Vad gör man med alla sidor man redan har gjort i det som nu kallas för ”Klassisk”

(”Classic”)

Jag väljer först en sida som i stort sett bara innehåller lite text och några bilder. Jag valde ur menyn ovan ”WP-hjälp” – ”Inledande ord”.

Jag befinner mig alltså på den sida som jag tänker konvertera till ”WP-Gutenberg”. Klickar på ”Redigera sida”. Då ser man en tunn ram runt hela texten och runt de bilder som finns på sidan. Ovanför ramen står ”Klassisk”, dvs sidan vi ser är den vi gjort tidigare, så den är alltså inte uppdelad i block à la Gutenberg.

Klicka nu någonstans innanför denna ram. Då dyker verktygsfältet upp ovanför ramen, men också en bit ovanför verktygsfältet tre lodräta prickar. Klicka på dessa tre prickar och du kan här bl a välja ”Konvertera till block”. Jag väljer detta alternativ och sidan har nu gått över till WP-Gutenberg. Sidan är uppdelad i block. Varje textstycke har blivit ett eget block och varje bild likaså.

Om jag nu ångrar mig så kan jag inte välja ”Redigera” – ”Ångra”. Ej heller den Ångra-funktion man kan hitta på sidan (den böjda pilen längst upp till vänster). Det man skall göra om man vill ångra det steg man tagit är att inte Uppdatera. Jag valde att backa en sida (pilen som pekar till vänster) allra längst upp till vänster. Då får jag meddelandet ”Vill du lämna webbplatsen?”. Välj då alternativet ”Lämna”.

Hur man gör om man har valt Uppdatera och sedan vill ångra detta steg vet jag inte än. Det finns ett tillägg som heter ”Classic Editor”. Har laddat ned det och aktiverat det. Det som då händer, som jag kan se, är att hela hemsidan, dvs på alla hemsidans sidor så blir det Klassisk (mode). Jag kan inte se att man kan få en enskild sida på sin hemsida att byta från WP-Gutenberg till WP-Klassisk. Om man inaktiverar tillägget så övergår alla sidor man tidigare haft i WP-Gutenberg just till WP-Gutenberg.

Om man alltså vill få hela sin hemsida i WP-Gutenberg så har man att göra. Man får ta en sida i taget. Har ännu inte vågat testa sidor där jag har bilder med olika effekter.

Har däremot testat, utan att sedan Uppdatera, en sida som innehåller länkar. Skall ta en skärmdump på denna sidan ”före” och ”efter” så kan man se skillnaden.

Jag väljer i min meny ”WP-hjälp” – ”Att formatera ett USB-minne”. Den sidan ser ut så här i Klassisk (mode). Lite oskarp bild nedan, men det man ser är ju att detta dokument består i huvudsak av text, en liten bild på ett USB-minne samt adresser till två webbsidor.

Nu skall vi jämföra med samma dokument, men konverterat till WP-Gutenberg.

Det man kan se är att USB-stickan blivit mycket större, men framförallt så har de två web-adresserna blivit två bilder i stället.

Att minska storleken på bilden med USB-stickan var inga problem. Markera bilden – dra i handtagen (som vanligt).

Att minska storleken på de bilder som skapades i stället för de två länkarna jag hade var svårare. Vet inte hur man gör det. Däremot kollade jag vad som hände när man klickade på resp bild. Jo, man länkades till resp sida, dvs länken var inbakad i bilden. Bra.

Det jag gjorde var i stället att skapa ett nytt block – Galleri. Sedan gick jag in i mediabiblioteket och där låg de två bilderna. Valde dem och så fick jag bilderna i mindre storlek och bredvid varandra. Bättre. Tog sedan bort de ursprungliga två bilderna. Helt nöjd nu.

Skall efterhand prova att konvertera olika sidor till Gutenberg. Sidor som är lite mer omfattande och där jag använt mig av olika tillägg för att erhålla effekter av olika slag, t ex hur bilder visas och byts på olika sätt. Tror detta blir betydligt knepigare, men det återstår som sagt att se.

Vad händer med länkar till filmsekvenser ?

Jag tänker nu konvertera sidan ”Trädfällning”. Den innehåller först lite text, sedan en bild, därefter fyra bilder som är länkade till varsin .m4v – dfilm, sedan litet text och ytterligare en bild. När jag markerat hela denna sida och valt ”Konvertera till block” så ser det ut ungefär som i Klassiskt läge. Bilderna behöver justeras lite i storlek så att de placerar sig lite snyggare. Jag väljer sedan att ”Uppdatera” i tron att det skulle bli bra så.

När jag sedan går in på sidan och klickar på de bilder som skall länka till filmklippen så fungerar inte detta. Jag kommer att bli tvungen att lägga till länkarna igen till de fyra bilderna. Jag väljer i högerspalten ”Länk till” Anpassad URL och sedan skriver jag in länkadressen till resp bild under ”Länkadress”. Sedan fungerar även detta.

Nu går jag vidare till Huvudmenyn och väljer där ”Släktforskning” – ”En osannolik historia”. Denna sida som jag nu tänker konvertera innehåller mest bara text. Dock är ett ord, redan i den första meningen, länkad till en ljudfil. Längre ned på sidan har jag en bild över ett dokument, som man kan klicka på för att få upp en större läsbar bild av dokumentet. Allra längs ned på sidan har jag lagt in två pilar (bilder). En till vänster på sidan där pilen pekar åt vänster och en på höger sida där pilen pekar åt höger. Genom att klicka på vänsterpilen backar man till föregående avsnitt och högerpilen leder till nästa avsnitt. Jag har också en skrivarsymbol som gör så att sidan skrivs ut direkt.

Vad händer då när jag konverterar denna sida? Jo, ljudlänken fungerar, dokumentet visas i stort format och skrivarsymbolen fungerar.

Det som inte fungerar är högerpilen som skall föra en framåt i handlingen. När jag går in och tittar på pilarna så ser jag att vänsterpilen är kopplad till en länk. Däremot är högerpilen endast en bild utan länk. Har försökt att koppla en länk till denna pil utan att lyckas. Kommer att skriva två ord i stället, ”Framåt” och ”Bakåt” ovanför vandra centrerade i mitten och koppla dem till varsin sida.

Så här ungefär såg det ut förut

och så här nu

Det var snyggare förut. Skall fila lite till på det här senare, men det får duga så länge.

Nästa sida att konverteras blir ”Personrapport för min far, Einar”

Så här ser sidan ut före konverteringen:

Går jag in och väljer ”Redigera sida” och sedan ”Konvertera till block” ser det ut så här:

Vet inte vart det grå fönstret tagit vägen. Ligger bara en liten symbol kvar längst ned till vänster. Vågar inte konvertera än. Måste bli säkrare på om konverteringen kommer att ske smärtfritt först.

Har nu löst även detta problem. Den bild/film som jag saknar är ett bläddringsbart dokument. Detta har jag skapat via nätet (http://issuu.com). I samband med att jag gjorde det fick jag en URL-adress. Det var denna jag klistrade in på min hemsida och som nu inte fungerade.

Letade bland de olika ”blocken” i Gutenberg och fann att det faktiskt fanns ett ”block” som hette just issuu. Valde det, klistrade in URL:en där och problemet var löst!

Nästa ”problem”

Nu är jag inne på en sida där bara en del av sidan blir ”konstig” i ”blockläge”. Jag har tagit skärmbilder av denna sida, dels som den ser ut i ”läsläge”, dels i ”redigeraläge” och dels i ”blockläge”.

Varför blir ”blockläget” såhär? Varför ser inte hela sidan ut på detta sätt? Förstår inte vad som händer? Är det själva bilden som ”ställer till det”? Irriterande att det inte finns någon info om vad som kan hända/vad man skall göra då man konverterar till Gutenberg.

Jag testar följande: Skapar en ”Testsida”. Kopierar ”Cementas brott” (redigeringsläget, dvs mittenbilden ovan). Klistrar in den på testsidan och konverterar denna sida. Fungerar! Går tillbaka till ”originalsidan” (”blockläget”). Klistrar in det jag kopierade. Väljer ”Uppdatera”. Går till ”Visa sida”. Nu är det bra.

Finns säkert något annat sätt att göra detta på, men detta var det sätt jag kom på. Eftersom det inte finns några handledningar någonstans får man testa sig fram.

Det här begriper jag inte

På en av mina sidor som först består av text och sedan av några bilder så blir sidan inte som andra sidor då jag konverterat den. Blocken består enbart av s k ”Anpassad HTML-kod”. Varför blir det så?

Det jag gjorde var att ”klippa ut” en bit av HTML-koden, tex det som rörde det första textstycket. Sedan klistrade jag in det på min ”Testsida” och därefter kollade jag denna i läsläge och i Redigeraläge. Då såg det ut som det skulle.

Därefter tog jag den kod som berörde första bilden. Gjorde likadant med den och det fungerade. Gick så igenom hela sidan och så småningom var sidan klar. ”Läs-läge” och ”Redigeraläge” såg ut som det skulle. Jag slapp HTML-koden. Varför blev det så här? På vilket sätt skulle jag gjort? Förstår att ”mitt” sätt var en nödlösning och en omväg, men jag förstår inte hur man skall gå tillväga? Man är ju hela tiden rädd för att tappa greppet om sidan, förlora information och hamna i ett läge då man inte klarar av att återställa sidan som den var från början.