Dessa ständiga försök att hacka sig in

Stora som små

Har ju hört mycket om hur stora företag och myndigheter ständigt utsätts för försök till dataintrång i sina system och i sina servrar. Hade nog en tro att detta var ett fenomen som kanske inte var speciellt vanligt för en simpel hemsida som den här, men det handlar inte om att hacka eller inte hacka. Alla hemsidor är utsatta för hackningsförsök vare sig man vill det eller inte.

Har nu haft ett program (en plugin) installerad som heter Wordfence och som just håller koll på den datatrafik som är riktad mot den här sidan. Det är trafik från ”vanligt” folk, det är trafik från sökrobotar och det är trafik från personer som är ute efter att hacka sidan.

Man kan se varifrån de här attackerna kommer. Inte så att man ser vem som ligger bakom, men man ser från vilket land och ungefärlig plats det gäller.

Vilka är busarna?

Igår kollade jag från vilka länder som försök till intrång gjorts på denna sida. En liten lista:

Storbritannien, Ryssland, Ukraina, Rumänien, Indien, Elfenbenskusten, Hong Kong, Filippinerna, Frankrike, Pakistan, Serbien, USA, Grekland, Egypten, Österrike, Bosnien Herzegovina, Bangladesh, Slovakien, Nederländerna, Brasilien, Estland, Colombia, Italien, Polen, Tyskland, Ungern, China, Thailand, Marocko, Förenade Arabemiraten, Kroatien, Kuwait, Barbados, Spanien, Mauritius, Sydkorea och Sverige.

Hittills.

Övervägande andelen har sitt ursprung i Ryssland. På andra plats kommer Ukraina även om de ligger en bra bit efter just Ryssland. Kanske inte så underligt att man ofta talar om dessa länder då större hackerattacker och överbelastningsangrepp äger rum. De har ju utan tvekan ökat den senaste tiden.

Slutsats

Den som inte ser till att de egna lösenorden är tillräckligt svårknäckta och som har samma lösenord på olika sidor, kommer förr eller senare att få bekymmer. En tidsfråga.

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *